Poteškoće u poslovanju zbog koronavirusa- Nove informacije

Utjecaj koronavirusa na ekonomiju Bosne i Hercegovine, odnosno koliki je iznos direktnih i indirektnih šteta, posebno kada je u pitanju poslovanje kompanija, još se sa sigurnošću ne zna precizno, ali prema preliminarnim pokazateljima zasigurno je da će pojedine industrije, kao što su turizam, transport i prerađivačka industrija, zabilježiti lošije poslovne rezultate u odnosu na isti period prethodne godine.

Bosna i Hercegovina je u prvom kvartalu 2020. godine ostvarila izvoz u vrijednosti od 2.708.640.000KM. Izvoz je manji za 5,23% u odnosu na isti period prethodne godine.

Uvoz u Bosnu i Hercegovinu u prvom kvartalu 2020. godine iznosi 4.365.312.000 KM, što je manje za 7,23% u odnosu na isti period prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 62 % što je više za 2,16% u odnosu na prvi kvartal 2019. godine.

Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene je smanjen za 6,67% i iznosi 7.073.953.000 KM.

Više informacija o trendovima koji su obilježili prvi kvartal 2020. godine u priloženim analizama  Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH.

Vanjskotrgovinska razmjena BiH sa svijetom u prvom kvartalu 2020. godine

Analize VTK/STK BiH o uticaju pandemije na vanjskotrgovinsku razmjenu u pojedinim sektorima privrede

Kako bi dobili preciznije podatke i na dnevnoj bazi pratili što se dešava na tržištu, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH je na web stranici objavila upitnik o poteškoćama u poslovanju uzrokovanim širenjem koronavirusa i upitnik o stanju sirovina/repromaterijala u kompanijama u Bosni i Hercegovini i iste distribuirala na adrese određenom broju kompanija.

Prema analizi upitnika pristiglih do 13.04.2020. godine, upitnik o poteškoćama o poslovanju dostavilo je 410 kompanija, većinom iz prerađivačke industrije, a 92% je kazalo da osjeća posljedice, dok 71% osjeća posljedice i kod izvoza i kod uvoza.

U anketi o stanju sirovina/repromaterijala u kompanijama, u kojoj je učestvovala 261 kompanija, najveći broj kompanija je naveo da  ima zalihu sirovina/repromaterijala za jedan mjesec.

Takođe, najveći broj kompanija je naveo da proizvodi finalne proizvode, a sirovine uvozi direkno od dobavljača iz inostranstva, a među tri vodeće zemlje uvoza sirovine/repromaterijala su Italija, Njemačka i Austrija.

Više informacija- Analize upitnika VTK/STK BiH- Poteškoće u poslovanju kompanija i stanje sirovina/ repromaterijala

Komora će sve nove informacije objaviti na web stranici i molimo privrednike da ispune Upitnik i dostave svoje komentare i primjedbe kako bismo zajednički dali doprinos praćenju ove situacije  i svi se između sebe adekvatno informirali.

Odgode i otkazivanja događanja 

Predsjednik  VTK BiH Vjekoslav Vuković za N1 o poteškoćama u poslovanju zbog koronavirusa

 • Poziv na webinar „EU fondovi za mala i srednja preduzeća (MSP)“

  Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (V/STK BiH) u partnerstvu sa INTERA Tehnološkim parkom i firmom iNAF doo implementira projekat pod nazivom „EXPO-CERTinno – Podrška bh kompanijama u internacionalizaciji, certificiranju i inovacijama”. Projekat „EXPO-CERTinno” sufinansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka putem EU4Business projekta koji zajednički provode GIZ, UNDP i ILO, a u okviru Strategija lokalnog

  2021-12-08
 • Održan događaj “Zelena hemija  –  izazovi i mogućnosti”

  Projekat “Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja opasnim otpadom u BiH” kojeg finansira Švedska, a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) predstavili su danas događaj  “Zelena hemija  –  izazovi i mogućnosti” koji je održan u prostorijama Međunarodnog Centra za djecu i omladinu u Sarajevu. Nakon uvodnog obraćanja Eve

  2021-12-08
 • Održan sastanak predstavnika IKT Asocijacije VTK BiH s gradonačelnikom Mostara

  Predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH zajedno s predstavnicima kompanija iz Asocijacije Informacijskih i komunikacijskih tehnologija VTK BiH održali su sastanak u Mostaru u utorak, 7.12.2021. godine s gradonačelnikom Mostara g. Mariom Kordićem.   Sastanak je održan na inicijativu IKT Asocijacije VTK BiH s ciljem predstavljanja sektora i njegovih mogućnosti te podrške BiH poduzećima. Kako je istaknuto

  2021-12-08
 • Ambasador Malija u posjeti Komori

  Novoimenovani ambasador Malija za Bosnu i Hercegovinu Aly Coulibaly posjetio je Vanjskotrgovinsku/Spoljnotrgovinsku komoru Bosne i Hercegovine, gdje je održao sastanak sa predsjednikom Ahmetom Egrlićem u cilju unapređenja bilateralnih odnosa dvije zemlje. Predsjednik je najprije poželio dobrodošlicu i uspješan mandat novoimenovanom ambasadoru, nakon čega je predstavio aktivnosti i projekte Komore, te ukazao na velike ekonomske potencijale

  2021-12-07